flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Проблема невиконання судових рішень

14 червня 2018, 11:12

У полі зору проблема невиконання судових рішень

11 червня 2018, 15:00

 

11 червня 2018 року відбувся круглий стіл «Механізми протидії зловживанню процесуальними правами у виконавчому провадженні». Захід організовано Міністерством юстиції України та Програмою USAID «Нове правосуддя».

Під час круглого столу обговорено проблему зловживання процесуальними правами у виконавчому провадженні в Україні та напрацювання механізмів протидії таким зловживанням з огляду на міжнародний досвід.

На важливості вирішення проблеми виконання судових рішень, розробки законодавчих механізмів усунення зловживання у цій сфері наголосила у своєму вітальному слові до учасників заходу заступник Міністра юстиції України Світлана Глущенко.

«Найактуальнішим для України залишається питання невиконання судових рішень, що не лише стоїть на заваді реалізації громадянами своїх прав та законних інтересів, а й шкодить репутації суду як в Україні, так і за її межами, − зазначила член ВРП Лариса Швецова, нагадавши учасникам зустрічі про відоме рішення ЄСПЛ «Бурмич та інші проти України», яке стосується невиконання судових рішень у понад 12 тисячах справ.

Про проблеми зловживання правом на оскарження рішень, дій чи бездіяльності виконавця та посадових осіб органів державної виконавчої служби, безпідставного звернення до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником, зловживання правами сторонами виконавчого провадження при зверненні стягнення на майно та заходи, спрямовані на протидію зловживанню процесуальними правами, говорили Ольга Харченко, начальник відділу правового забезпечення Департаменту державної виконавчої служби Мін’юсту, Олексій Соломко, член Науково-консультативної ради Асоціації приватних виконавців України, та Олександр Кузь, завідувач навчального кабінету підвищення кваліфікації Інституту права та післядипломної освіти Міністерства юстиції України.

Лариса Швецова також наголосила, що виконання судових рішень у контексті принципу верховенства права повинно забезпечувати належний захист фундаментальних прав людини, оскільки є завершальною стадією судового процесу. 

Під час зустрічі йшлося також про необхідність узгодження нового процесуального законодавства із Законом України «Про виконавче провадження» та запровадження превентивних механізмів, які б сприяли виконанню судових рішень та усували зловживання у цій сфері.

Прес-центр судової влади України